Monica Hirsch, journalist, JIC Media AB - ett oberoende medieföretag
JIC Media, Lindholmsvägen 22, SE-417 57 Göteborg
Telefon: +46 (0)31 23 77 50 Mobil: +46 (0)708 23 77 51
Epost: info@jicmedia.se
Hem           Projekt           Om JIC Media           Kontakt
 
Monica Hirsch, journalist
Har arbetat som nyhetsjournalist och allmänreporter i över 20 år. Började på Expressen i Stockholm i början av 1970-talet och fortsatte sedan på GT i Göteborg. Gjorde bland annat uppmärksammade samhällsreportage och serier för nyhetsredaktionen.
1987 chefredaktör för Volvos internationella magasin, Volvo Monitor, med fokus på industrins frågor.
1990 uppdrag som projektledare, det kreativa och administrativa, för Volvokoncernens deltagande på världsutställningen i Sevilla i Spanien, Expo '92.
1991 sa upp sig på AB Volvo för att återgå till journalistiken, slutförde projektledarskapet med världsutställningen på konsultbasis. Därefter arbete som konsult för främst Volvo Aero men också andra företag i Volvokoncernen i ett par år.
Monica Hirsch
 
1994 och 1995 TV-serien Bilkriget, en dokumentär i fyra avsnitt om konkurrensen i den globala bilindustrin. Svarade för idé, manus, regi. Peter Östlund filmade. GötaFilm och SVT producerade. Serien, som såldes till de nordiska länderna och visades i svensk television 1996, fick bra press och mycket höga tittarsiffror.
1996 - 2001 publicerade en rad artiklar och reportage i dagspress (GP, GT, DN, Metro) samt i vecko-, bransch- och företagsmagasin, utvecklade tidningsprojekt, gjorde skrift om och för Backa Teater, föreläste.
2002 - 2021 dokumentär reportageserie, dokumentära personliga berättelser, dokumentärfilmen Bara dom inte dödar mig, böckerna Bara dom inte dödar mig och Jag tänker på det som varit varje dag samt artiklar om Rwanda - på uppdrag av Levande historia i Göteborg och Vårt Göteborg. Dokumentärfilmen Öppet fönster, på uppdrag av Göteborgs Stad Örgryte, reportagefilmen Frukostklubben, på uppdrag av Senior Göteborg, Göteborgs Stad. Reportageserien Det tysta arvet i Svenska Dagbladet. Den romska sagoboken Det var en gång det som inte var, i samarbete med Bagir Kwiek, producerad av JIC Media och utgiven av Kabusa Böcker, på svenska och romani chib, boken Det tysta arvet, om romer under Förintelsen, foto Maja Kristin Nylander, utgiven av JIC Media, boken GLÖM ALDRIG, fem vittnen från Förintelsen - på uppdrag av Levande Historia i Göteborg, boken Modet att minnas – Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina, foto Maja Kristin Nylander, utgiven av Bokförlaget Korpen.