Bilkriget - TV–serie om bilindustrins globalisering
Del 1. Överlevarna
Huvudskådeplatsen är Europa. Ett sönderfallande Europa i en temporär högkonjunktur, men med allt större segregation och 20 miljoner arbetslösa. Under första hälften av 90-talet har världens bilindustri
skördat sina offer med över 100 000 massavskedade arbetare och tjänstemän, miljöförstörda natur- och kulturområden. Massbilismen har blivit sin egen fiende.
Del 2. Bakom lykta dörrar
Bilindustrins globalisering i jakten på kostnader och marknadsandelar är sårbar. Konkurrerande bilfabrikanter från olika länder samarbetar för att klara utvecklingskostnader för sina kommande produkter.
Sydost- och Ostasien med enorma folkmängder hägrar. Det leder till en global strukturomvandling, där nationsgränser spelat ut sin traditionella roll.
Del 3. Drömfabriken
Vi befinner oss i västra Sverige och i Trollhättan med en av världens minsta biltillverkare - och i Toyota City med sina 400 000 invånare, världens största bilmetropol. I Sverige överlever inte Trollhättan utan Saab,
i Japan inte Toyota City utan Toyota. Dröm eller mardröm - de tidigare förhatliga arbetsplatserna symboliserar nu drömmen om arbete, i hela Europa.
Del 4. Jakten på framtiden
Miljön och massbilismens avigsidor står i centrum, föroreningar, trängsel och buller. Bilismens förespråkare och motståndare ställs mot varandra, bilindustrins lobbyister mot miljörörelsens. Bilindustrin
fortsätter att slåss om de nya konsumenterna i Fjärran östern, medan unga människor i Sverige och Västeuropa skaffar sig nya värderingar: "Det handlar om att ta makten över sitt eget liv."
Bilkriget visades i SVT 1996.
Media om Bilkriget
En framtidsvy i bilfabriken
"Det skall villigt erkännas att det är löjligt tidigt för en så förhastad slutsats. Men Bilkriget, en reportageserie som visas fyra kvällar i följd i tvåan nästa vecka, start i morgon kväll, KAN vara det mest angelägna som visas i TV nästa år." (Göteborgs-Posten)
Tjejerna mitt i bilkriget
"Årets första vecka gör TV 2, som TV 2 heter numera, en jättesatsning på "Bilkriget" - kampen mellan världens bilindustrier. Fyra kvällar i rad med start på nyårsdagen. Kvinnor får en stor roll i serien och det är också två kvinnor, som ligger bakom både idén och reportagen." (Aftonbladet)
"TV är kvinnornas medium framför alla vilket också markeras i TV 2 av serien Bilkriget där inte bara två kvinnor står bakom sändningen utan också för den betydelse för programkvaliteten som ligger i medarbetare med insikter." (Svenska Dagbladet)