Aktuellt
MODET ATT MINNAS - Sex kvinnor om kriget i Bosnien och Hercegovina (2020)
"Vi styrs av våra instinkter och blir djuriska på något sätt. Männen ska rädda våra liv och vi andra är där för att stötta dem. Ett hopplöst liv för kvinnorna. Det finns inget stort i livet."
Foto: Maja Kristin Nylander |
Våren 1992 var Ismeta Džafić från Karadaglije femton år och skulle gå ut åttonde klass. Men skolavslutningen ställdes in. Kriget var på väg. Allt avstannade: drömmar, ambitioner, framtidsplaner, allt.
Sex kvinnor berättar rakt och okonstlat om hur de överlevde under kriget i Bosnien och Hercegovina 1992-1995, om flykten till Sverige, om livet både före och efter kriget.
Männen finns här också, men det är kvinnorna som talar nu. En gång hade de trygga och bra liv i det forna Jugoslavien. Nationalism var för dem en främmande ideologi som inte ingick i deras tankevärld.
Se och lyssna -->
|
Det som inte skulle få hända igen efter andra världskriget tilläts ske, denna gång medan omvärlden såg på. Trots att media dagligen rapporterade, att FN fanns på plats, att världen visste, dödades kvinnor – våldtogs och utsattes för sexuella övergrepp, förlorade nära familjemedlemmar, tvångsförflyttades och bevittnade ofattbara mängder lidande.
Tanja Halilović |
|
Ramiza Poljo |
GLÖM ALDRIG, fem vittnen från Förintelsen (2018)
Foto: Maja Kristin Nylander |
Sigmund Baum ville att hans historia skulle föras vidare.
Han var polsk jude och överlevde tillsammans med sin far
Auschwitz-Birkenau och ytterligare fem tyska koncentra-
tionsläger under andra världskriget. Till Sverige kom han
på 1960-talet till följd av växande antisemitism i hem-
landet Polen.
I denna bok berättar både judar och romer, överlevande
och barn till överlevande. Deras berättelser är om-
skakande och en uppmaning till oss att ta reda på mer,
lära oss att förstå vår historia och aldrig glömma det
som tilläts ske. Boken är gjord på uppdrag av Levande
Historia i Göteborg.
|
DET TYSTA ARVET - en bok om romer under Förintelsen (2016)
|
Överlevande, barn och barnbarn till överlevande berättar om vad som hände dem och andra romer under andra världskriget. De tillhör familjer som skickades till koncentrationsläger, som gömde sig i skogar och som såg människor på flykt avrättas.
Då, under andra världskriget var de flesta av dem barn. Nu, innan det är för sent, träder de fram för att världen inte ska glömma deras historia, romernas förintelse. Boken innehåller också fakta i historiska avsnitt.
I två års tid har Monica Hirsch, journalist, Maja Kristin Nylander, fotograf och Ingrid Schiöler, sakkunnig, arbetat för att dokumentera romers minnen från andra världskrigets Europa.
Ladda ner och läs boken som pdf -->
|
|
Bata och Nikola. Deras mamma skadades för livet i koncentrationslägret Jasenovac i Kroatien. |
|
Mattias farmor talade aldrig om att hon var rom och hur hon överlevde i Bergen-Belsen. I dag vet Mattias. |
|
Rozalia var 10 år när hennes mamma tillfångatogs. Hon blev lämnad ensam med sina två yngre systrar. |
|
Pressröster om Det tysta arvet
"Hirsch gör i sin författargärning sällskap med bland andra Elie Wiesel och i Sverige, Jonathan Freud." Salomon Schulman, Sydsvenskan.
"Gripande om nazisternas folkmord på romer." Qia Rindevall, Journalisten.
"Boken är välskriven och tar upp romernas glömda historia. En allmänmänsklig bok som också kan appliceras på situationen i Europa idag." Pia Holmström, BTJ.
"I en tid då deras (romernas) roll i Sverige är mer omdebatterad än på länge blir "Det tysta arvet" ett vältajmat inlägg i debatten." Hans Larson, TT.
"Tillsammans med fotografen Maja Kristin Nylander har hon (Monica Hirsch) gjort en av de bästa böcker jag läst om förföljelsen av det romska folket under andra världskriget." Gunilla Lundgren, É Romani Glinda.
"De rakt nedskrivna berättelserna tillsammans med närgånget porträttfoto och historiska arkivbilder gör folkmordet konkret och personligt, närvarande mer än 70 år senare." Patrik Persson, Fria Tidningen.
DET VAR EN GÅNG DET SOM INTE VAR - sju romska sagor (2013)
|
"Längst upp i bergen rinner mitt ursprung. Där mellan de förälskade bergen finns min källa med vattnet som kan bota din mor. Men jag varnar dig min son, de två bergen är mycket kära och kysser varandra hela tiden. De krossar allt som försöker komma emellan dem."
Så inleds den magiska sagan om De förälskade bergen som tillsammans med ytterligare sex berättelser tar oss in i en ny och färgstark romsk sagovärld.
|
Nu finns de för första gången samlade i denna spännande, tänkvärda och humoristiska bok, där den som är svag, kämpar i underläge och överlistar makten vinner.
Bagir Kwiek och Monica Hirsch samlade in och bearbetade sagotexterna, Jonas Rahm gjorde illustrationerna och JIC Media producerade boken.
Bagir Kwiek och Monica HirschFoto: Kajsa Juslin |
|
Invigningen av Vi är romer på Göteborgs Stadsmuseum |
"En rik, magisk och humoristisk romsk berättartradition har samlats ihop och bäddats in i en vacker sagobok ... Det här är en unik högläsningsbok som jag varmt vill rekommendera!" Eva Pennegård, BTJ
"En vacker sagobok som är lättläst utan att bli tråkig, dessutom i lagom stort format för att bilderna ska komma till sin rätt." Karina Sundkvist, Piteå-Tidningen
ARTIKELSERIE - om att vara barn och barnbarn till överlevande från folkmord (2011)
Deras föräldrar lyckades undkomma några av de mest fasansfulla övergrepp vi känner till. Nu berättar barn och barnbarn hur det är att växa upp i familjer när allt ska tystas ner och glömmas, både hemma och i samhället runt omkring.
I Suzannes familj pratade de aldrig om det som hänt, tystnaden blev till sår i flera generationer. Josef behövde få hela föräldrarnas historia för att kunna gå vidare i sitt eget liv. Judith förstod redan som liten flicka att hennes pappa varit med om något hemskt.
Barn till överlevande från krig och folkmord präglas av sina föräldrars och förfäders historia, oavsett om den berättas eller inte. Det som inte sägs överförs som en hemlighet med känslor och attityder - även om barnen är födda långt senare på en annan plats. Dessa barn, den andra och tredje generationen, blir bärare av vad frilansjournalisterna Monica Hirsch och Helena Östlund kallar Det tysta arvet.
Läs mer i Svenska Dagbladet -->
|
Suzanne Khardalians farmor var en av alla tusentals armeniska kvinnor med märkliga tatueringar. Det pratade man aldrig om. Runt hennes farmor fanns bara en tystnad fylld av skam och sorg som fördes över till nya generationer. Bilden tillhör Suzanne Khardalian.
|
JAG TÄNKER PÅ DET SOM VARIT VARJE DAG (2009)
En reportagebok med tio livsberättelser
Ingenting i deras yttre avslöjar vad de gått igenom. Men tiden läker inte alla sår. Smärtsamma minnen väcks lätt till liv och gör ont. Deras livshistorier innehåller mycket dramatik och stort lidande, men också anpassning, kärlek och en stark överlevnadsvilja. FN:s mänskliga rättigheter löper som en röd tråd genom hela boken, som är skriven på uppdrag av Levande historia i Göteborg för att användas i skolundervisningen.
BARA DOM INTE DÖDAR MIG - en reportagebok (2004)
I boken Bara dom inte dödar mig berättar först Jerzy Lipchytz och sedans hans fru Teodora hur de på var sitt håll klarade sig under Förintelsen, två parallella livsöden. Det var ett mirakel att de överlevde och hittade tillbaka till varandra och kärleken. Boken används i skolundervisningen.
|
|
FRUKOSTKLUBBEN (2008)
Reportagefilm om ett gäng äldre som träffas och äter frukost tillsammans
Varannan onsdag träffas de och äter frukost tillsammans, tack vare att Hemtjänsten på Vallgatan i centrala Göteborg tog initiativet och nu dukar upp i sina lokaler. I filmen möter tittarna Margit, Leif, Pelle och Karin, som trots hög ålder och sjukdom har sitt goda humör i behåll. Maricris, Carita, Björn, Hanna och Jack ger alla mycket av sig själva i arbetet på hemtjänsten. Filmen är gjord på uppdrag av Senior Göteborg, Göteborgs Stad, som behövde en film om de äldres matsituation. Det blev ett både roligt och vemodigt reportage. Maten smakar bättre när den kryddas med gemenskap. Filmen ska användas i utbildningssammanhang.
ÖPPET FÖNSTER (2006)
Dokumentärfilm om livet på några äldreboenden i Göteborg
Öppet fönster är en annorlunda och kärleksfull dokumentärfilm om livet på några äldreboenden i stadsdelen Örgryte i Göteborg. Den är gjord med värme och omtanke, och innehåller både glädje och humor. Men filmen visar också den krassa verkligheten och väjer inte för obekvämligheter och kritik. Respekt och värdighet genomsyrar produktionen. Filmen är producerad på uppdrag av Göteborgs Stad Örgryte.
BARA DOM INTE DÖDAR MIG (2003)
I dokumentärfilmen Bara dom inte dödar mig, berättar Jerzy Lipchytz hur han överlevde både Förintelsen och Stalins utrensningar. Filmen är gjord på uppdrag av Levande historia i Göteborg och används i undervisningen. Den finns på svenska och engelska och visades på Internationella dokumentärfilmfestivalen i Stockholm våren 2005.